De N-VA'er kwam begin dit jaar in opspraak omdat hij met een partijkaart op zak (van de toenmalige SP) tegelijkertijd politiek journalist was bij de openbare omroep VRT. Begin januari bracht Humo aan het licht dat Bracke lange tijd (veertien jaar) lid was geweest van de SP. Hij had eerder ontkend dat hij ooit lid was geweest van de socialistische partij. Een paar dagen later lekte uit dat Bracke meewerkte aan het SP-partijblad Doén. Humo citeerde een anonieme bron die liet uitschijnen dat Bracke daar zwart geld voor ontving.

Brackedenkt_jpg_h380_jpg_568.jpgBracke was niet te spreken over de aantijgingen en stapte eind januari naar de Raad voor Journalistiek omdat er volgens hem sprake was van 'een intentie tot reputatieschade'. Hij bevestigde dat hij de column schreef, maar dat deed hij naar eigen zeggen gratis. Het zat de N-VA'er ook hoog dat hij geen kans op wederwoord kreeg. ‘Een deontologische fout’, oordeelde Bracke.

Controverse
De Raad voor Journalistiek boog zich op 18 april over de zaak en nam donderdag een beslissing. De Raad is van oordeel 'dat het artikel van 21 januari 2011 moet ingeschreven worden in een polemiek over een publieke figuur, waarbij vrijwel dagelijks nieuwe onthullingen en ontkenningen verschenen'. De Raad meent 'dat het beter ware geweest als Humo de klager voor de publicatie van het artikel had gecontacteerd om hem een reactie te vragen, wat door Humo trouwens wordt erkend'.


In het kader van de controverse over de klager, meent de Raad tot slot 'dat dit tekort niet als een beroepsethische fout kan worden beschouwd, temeer daar Humo het standpunt van klager op zijn website heeft geplaatst zodra die heeft gereageerd'. De Raad besluit dan ook dat de klacht ongegrond is.

Bron: DS Online