osama.jpgDe vijf video’s, allemaal zonder geluid, werden zaterdag voorgesteld tijdens een persconferentie van het Pentagon. Ze bieden voor het eerst een kijkje in het leven van Bin Laden achter de metershoge muren van zijn schuilplaats in Abbottabad. Op een van de tapes is Bin Laden te zien terwijl hij een wollen muts draagt en een laken om zijn schouders heeft gedrapeerd. Hij lijkt in een schommelstoel te zitten, terwijl hij op een satellietzender een programma over zichzelf bekijkt. Een andere video toont bin Laden met zwartgeverfde baard, terwijl hij zich tot de camera richt om een mededeling te doen 'aan het Amerikaanse volk', aldus een hoge ambtenaar van het Pentagon. De drie overige video’s waren oefensessies voor boodschappen die hij wereldkundig wenste te maken.

'Osama bleef actief als leider van Al Qaeda'
Volgens een hoge verantwoordelijke van de Amerikaanse inlichtingendienst die anoniem wenst te blijven was Osama nog altijd een 'actieve leider van Al Qaeda' en bleef hij vanuit zijn schuilplaats instructies geven aan leden van de terroristische organisatie.
 'De documenten die we de voorbije dagen hebben onderzocht, tonen aan dat Bin Laden actief bleef als leider van Al Qaeda, door strategische, operationele en tactische instructies te geven aan de groep.'

Tijdens de operatie waarbij de Al Qaeda-leider gedood werd, hebben de Amerikaanse elitetroepen een grote hoeveelheid documenten meegenomen die momenteel door de Amerikaanse inlichtingendiensten worden onderzocht. 'De documenten hebben ons al een belangrijk overzicht bezorgd', meent de Amerikaanse ambtenaar.

Het is op basis van die documenten dat de Verenigde Staten ontdekten dat Al Qaeda van plan was om naar aanleiding van de tiende verjaardag van 11 september nieuwe aanslagen te plegen, klinkt het nog.

Bron: DS Online