De documenten bevatten volgens The Washington Post informatie over zowat alle personen die in Guantanamo verbleven sinds 2002. In de zogenaamde DAB’s (Detainee Assessment Briefs) wordt beschreven in welke mate een gevangene over waardevolle informatie beschikte en of die gevangene een gevaar voor de VS zou vormen als hij zou worden vrijgelaten.

wikileaksloep.jpgDe documenten bieden ook een nieuwe inkijk op de terreurorganisatie Al-Qaeda van in de jaren '90 tot in de nasleep van de aanslagen op het WTC in 2001. Zo blijkt uit het DAB van Ahmed Khalfan Gailani, die onlangs werd veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de aanslag op de de Amerikaanse ambassade in Tanzania in 1998, dat Gailani kort voor de aanslagen van 11 september actief was als kok van Osama Bin Laden.

Andere gevangen gaven toe dat ze betrokken waren bij Al-Qaeda en dat ze op de hoogte waren van de nucleaire en chemische programma's van al-Qaeda of dat ze documenten vervalsten voor zelfmoordterroristen. Volgens de New York Times blijkt uit de documenten dat de meeste van de 172 gevangenen die nog steeds in Guantanamo blijven, een hoog risico vormen voor voor de Verenigde Staten en haar bondgenoten. Veel gevangenen die ondertussen werden overgedragen aan andere landen stonden echter ook als 'gevaarlijk' aangeschreven.

Volgens de krant blijkt uit de documenten echter ook dat de bewijslast tegen heel wat gevangenen heel miniem was en nooit zou volstaan voor een rechtbank. Volgens de Britse krant Daily Telegraph werden een aantal mensen opgepakt omdat ze een bepaald model van Casio-horloge droegen. Dat model zou door Al-Qaeda gebruikt worden als timer bij de ontsteking van explosieven. Anderen werden opgepakt omdat ze verward werden met een ander persoon of omdat ze toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie veroordeelde de vrijgave van de documenten. Ze verdedigde zich door te zeggen dat "bij de overbrenging van de gevangenen naar Guantanamo telkens met de grootste zorg werd gehandeld". "De regering (van de voormalige president George W. Bush en de huidige president Barack Obama) heeft van de bescherming van de Amerikaanse burgers haar prioriteit gemaakt", aldus het Pentagon dat zich ongerust maakt over de "schade" die de gelekte informatie veroorzaakt.

Bron: DS Online
Wikileaks kreeg internationale bekendheid na lekken van duizenden artikelen over de oorlog in Afghanistan. Eerder dit jaar openbaarde de website geheime Amerikaanse diplomatieke telexen.