09-04-11

De Persgroep haalt Cobepa aan boord

De Persgroep heeft alle zeilen bijgezet in de strijd om SBS Nederland. De familie Van Thillo, die De Persgroep controleert, gaat bij een succesvol bod nieuwe aandeelhouders aantrekken. De Persgroep is daarover in vergaande gesprekken met de groep Cobepa. Cobepa is een Belgische investeringsmaatschappij met kapitaalkrachtige aandeelhouders in zijn aandeelhoudersschap.
 

 vt4vijftv_jpg_275.jpgHet aantrekken van nieuwe aandeelhouders illustreert dat er voor De Persgroep veel aan gelegen is om de slag om SBS Nederland te winnen. De Persgroep zette in Vlaanderen met succes een model in de markt van kruisbestuiving tussen print en televisie (VTM) en radio. Van Thillo krijgt nu de kans om dat ook in Nederland te doen, maar die kans komt wel erg snel op de intrede van De Persgroep in Nederland.

Bovendien gaat het ook om een ander soort overname dan in het verleden. Voorheen zette De Persgroep grote stappen vooruit door tegen een zacht prijsje de hand te leggen op bedrijven die het moeilijk hadden. Deze keer moet Van Thillo het volle pond betalen voor bedrijven die goed draaien. De biedprijs is om en nabij het miljard euro.

Vandaar dat de familie Van Thillo beroep doet op ‘deep pockets' door terug te vallen op Cobepa. Die investeringsmaatschappij bestudeerde oorspronkelijk de mogelijkheid om in een obligatielening van De Persgroep te stappen, maar dat scenario is van de baan. Wat nu op tafel ligt, is een directe instap in het kapitaal. In welke mate die instap deels uit achtergesteld papier bestaat, is niet duidelijk. Het totale engagement kan oplopen tot een paar honderd miljoen euro.

Het idee om een kapitaalpartner aan te trekken is niet nieuw. Een poosje geleden polste een Nederlands advieskantoor (volgens sommigen Nielen Schuman) nog bij grote Angelsaksische investeringsfondsen naar interesse om in het kapitaal van De Persgroep te stappen. Later dook dan het bericht op van een mogelijke obligatielening én nog later vielen namen als Cobepa en Sofina.

De biedoorlog rond de SBS-zenders van ProSiebenSat1 gaat nu de beslissende weken in. Het is afwachten wie nog rechtstaat als de kruitdamp is opgetrokken. Voor Van Thillo is het in deze alles of niets.

Bron: DS Online

12:41 Gepost door luc de groot | luc de groot | media | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.