27-03-11

Voormalig REM-eiland (Radio TV Noordzee ) richting A'dam...via de Noordzee

 
REM eiland in Het ParoolOp maandag 28 maart vertrekt het REM eiland, vrijwel kant-en-klaar, vanuit Delfzijl over de Noordzee naar Amsterdam. De tocht duurt naar verwachting 36 uur, wat betekent dat het voormalig media-eiland dinsdag 29 maart aankomt aan de Haparandadam. Aan de westzijde van de dam, die de scheiding vormt tussen de Minervahaven en de Houthaven, gaat het REM eiland opnieuw een pioniersfunctie vervullen. Het stalen eiland telt 3 verdiepingen en weegt 450 ton.

Het eiland zal afhankelijk van de weersomstandigheden op 1, 2 of 3 april op de 10 meter hoge poten getild worden. Drie drijvende hijsbokken met de namen "Triton", "Atlas" en "Amsterdam" en hijsmasten van 60 meter gaan deze klus klaren. Een exacte aankomsttijd en moment van plaatsing is momenteel niet te geven. Na plaatsing wordt het platform afgebouwd. Dit zal naar verwachting 6 weken in beslag nemen.
 

Trekpleister
Het platform is een opvallende verschijning. Onder het motto "beleving is de beste promotie" is het REM eiland een trekpleister in de Houthaven. Vanaf het REM eiland kunnen bezoekers de havens, de bedrijvigheid op het IJ optimaal ervaren en de ontwikkeling van de Houthaven volgen. Met de recreatieve functie draagt het REM eiland bij aan het levendig houden van het gebied en biedt het bezoekers de mogelijkheid om de omgeving te (her)ontdekken.

Renovatie en invulling
Het REM eiland is gestript, gerenoveerd en uitgebreid. Architectenbureau Concrete tekende voor het ontwerp van het exterieur. Het gerenoveerde REM eiland is nog steeds stoer en functioneel. Het voldoet nu aan de veiligheidseisen van deze tijd, heeft meer ramen voor het nodige licht en een derde verdieping. Het onderste dek biedt onderdak aan NEWPEOPLE. Op het 2e en 3e dek komt het REM Eiland Restaurant waarvan de opening gepland staat in mei van dit jaar. Vanaf het dakterras, op 22 meter hoogte, is een fantastisch uitzicht op één van de oudste havens van Amsterdam.


Pionieren en Innoveren
In 1963 kwam de Haagse Will Hordijk met het idee voor een media-eiland in zee. Samen met een aantal andere pioniers ging hij het avontuur aan. Die pioniersdrang leidde tot de bouw van het REM eiland. Een 100% stalen platform. Hét eerste prototype van een booreiland en een typisch voorbeeld van functionele ingenieurskunst. De mannen liepen op de troepen vooruit: commerciële radio- én tvuitzendingen vanuit zee via een zendmast, ruim 100 meter boven de zeespiegel. Als aanvulling op de programma's van het toen enige net: Nederland 1.


Omdat de Nederlandse wet geen commerciële uitzendingen toestond werd gekozen voor een locatie 9 kilometer uit de kust van Noordwijk. Net buiten de territoriale wateren. Nog voor de verankering van de constructie op de zeebodem was TV-Noordzee al razend populair. Reden hiervoor was de groots opgezette reclamecampagne en de mogelijkheid voor iedere Nederlander om voor 10 gulden een aandeel te kopen.

De bouw van het eiland startte in 1964 in de Ierse havenstad Cork. De onderdelen van het eiland werden vervoerd op een vrachtschip dat speciaal was omgebouwd tot werf met een volledige betonfabriek aan boord. Zeventig vakmannen werkten acht dagen continu aan het plaatsen van het eiland.Op 15 augustus 1964 was de eerste commerciële TV uitzending vanaf het REM eiland een feit.

" Dit is Hetty. TV Noordzee is heel wat van plan. Het beste van het beste: grote internationale succes series. Hoofdzaak is en blijft: gezonde en verantwoordelijke ontspanning" *

Er ontstaat in Nederland een run op speciale REM-ontvangstantennes. Binnen enkele dagen worden er duizenden verkocht. Het Tv-aanbod bestond voornamelijk uit shows, speelfilms, feuilletons en legendarische uitzendingen zoals 'Mr. Ed, het Sprekende Paard' en 'De Onzichtbare Man'. Ook bijzonder voor die tijd waren de reclames van grote adverteerders zoals Coca Cola en Brylcreem. Nederland en West-België maakten kennis met commerciële TV. Het Nederlandse publiek smulde van de uitzendingen. Maar de Nederlandse overheid dacht er heel anders over...

"Maar het toelaten van reclame boodschappen mag niet ten gevolge hebben dat het ten koste gaat van de geestelijkheid".**

De leden van de Tweede Kamer stemden in groten getale voor een anti-REM wet. Daarmee kwam al na 4 maanden een eind aan de uitzendingen. De Rijkspolitie te water bestormde het eiland met veel vertoon. Alle zendapparatuur werd in beslag genomen en de zendmast werd onklaar gemaakt. Na deze brute invasie nam de overheid het platform zelf in gebruik, als meetpost van Rijkswaterstaat.

De groep zendpiraten verenigden zich en richtten de TROS op. In 2006 werd het eiland ontmanteld en aan wal gebracht. Omdat het eiland in slechte staat verkeerde dreigde sloop. In 2008 stuitte Horeca ondernemer Nick van Loon via Google op de Werf in Vlissingen waar het eiland lag opgeslagen. Hij maakte een plan voor een restaurant in het IJ van Amsterdam. Hij benaderde Architectenbureau Concrete voor het ontwerp en presenteerde het aan projectontwikkelaar de Pincipaal. De plannen voor de nieuwe woonwijk in de Houthaven waren inmiddels in een vergevorderd stadium en om dit nieuwe gebied op de kaart te zetten werd nog gezocht naar een creatieve manier om het gebied te promoten. Het idee van Van Loon was hiervoor een buitenkans. De recreatieve functie van het REM-eiland kan het gebied tijdens de herontwikkeling levendig houden en bezoekers de gelegenheid geven het gebied te (her)ontdekken. Bovendien zou op deze manier het media-monument, dat gerekend kan worden tot Nederlands industrieel en cultureel erfgoed, gered worden van de sloop.

In alle levensfasen van het REM-eiland speelden de begrippen: pionieren en innoveren een fundamentele rol. Hierdoor is het REM-eiland een inspirerend icoon geworden voor vernieuwing.

* Hetty Bennink. Omroepster TV Noordzee, (1964)

** Minister Scholten (1964) kwam met de 'Wet installaties Noordzee', ook wel "anti-REM-wet" genoemd

Tune RTV Noordzee 1964


Invulling REM eiland Amsterdam:

Het REM Eiland Restaurant
Op de 2e en 3e dek komt het Rem eiland restaurant gerund door Hilly Engels en Nick van Loon. Van Loon is tevens de initiatiefnemer van de nieuwe bestemming voor het REM eiland. De opening staat gepland staat in mei van dit jaar.


NewPeople
Het eerste dek biedt onderdak aan het e-commerce & marketing recruitment en interimmanagement bureau NewPeople dat ook een studio voor bedrijfsbijeenkomsten op het vlak van nieuwe media zal exploiteren.


Ontwikkeling Houthaven
Het gebied in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt -waar een eeuw geleden vrachtschepen uit de hele wereld hun boomstammen losten- verandert de komende jaren in 7 aantrekkelijke, groene wooneilanden in het IJ, met ruim 2000 woningen en 70 woonboten. Op de kop van de pontsteiger komt een bijna 90 meter hoog gebouw met appartementen. Verder bestaat het plan uit voorzieningen zoals bedrijfsruimtes, horeca, scholen, een hotel en een zorgcentrum. Naast de Spaarndammerdijk komt een tunnel voor het doorgaand verkeer, met daarbovenop een dijkpark dat de huidige Spaarndammerbuurt en de nieuwe woonwijk in de Houthaven met elkaar verbindt. De Houthaven wordt 100% klimaatneutraal gebouwd. De gehele energiebehoefte in het gebied wordt duurzaam opgewekt.Lees het laatste nieuws over het REM eiland op de speciale website en via Twitter en bekijk de REM video op YouTube.
Lees hier alle berichten en herinneringen over het REM eiland op MediaPages.


Met dank aan: Sabine van de Sandt, Rob Olthof, Hans Knot, Coen Feldhaus en DirkJan Vos
Scan: "Eten op een oud Pirateneiland" uit Het Parool van 25-3-2011

Bron: MediaPages.nl

19:41 Gepost door luc de groot | luc de groot | | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.