24-03-11

VRT heeft applicaties voor iPad op stapel

De VRT heeft een aantal applicaties voor iPad op stapel. Die passen in een strategisch kader dat de raad van bestuur samen met de directie heeft uitgewerkt. In eerste instantie wil de Vlaamse openbare omroep het gebruikscomfort voor het videoaanbod van zijn sites Deredactie.be, Sporza.be en Cobra.be verhogen met een videoapplicatie of video-app. Daarnaast wil ze een video-app introduceren op basis van Ketnetvideo.

De VRT onderzoekt nog welke afgeleiden van programma’s ze als commercieel product op de markt kan brengen.
 De VRT ziet het algemeen beleidskader voor de verdere ontwikkeling van applicaties in het kader van de komende onderhandelingen voor de nieuwe beheersovereenkomst. Die interpretatie zal ongetwijfeld vragen oproepen onder commerciële concurrenten – ook onder de dagblad- en magazine-uitgevers.

vrt_120-1.jpgVolgens de huidige beheersovereenkomst moet de VRT met zijn publiek aanbod maximaal aanwezig zijn via alle relevante platformen. De Vlaamse openbare omroep maakt zijn sites daarom maximaal toegankelijk voor tabletcomputers via het open internet. De raad van bestuur heeft samen met de directie een strategisch kader uitgewerkt waarin ook aparte applicaties voor tabletgebruikers kunnen worden ontwikkeld. Daarbij spitst de VRT zich in de eerste plaats toe op het gewone, open internet. De Vlaamse openbare omroep maakt zijn sites gratis toegankelijk voor browsers op alle relevante platformen, dus ook op tabletcomputers zoals de iPad. Zo zijn de themasites, Deredactie.be, Sporza.be en Cobra.be en Ketnetvideo via de iPad te bekijken. Dat zal dit binnenkort ook het geval zijn voor de andere sites van de VRT. Die zal alleen aparte applicaties ontwikkelen voor tabletgebruikers als ze een functionele meerwaarde bieden.Voorlopig concentreert de VRT zich op zogenaamde video-apps voor de iPad omdat die tablet in Vlaanderen op dit ogenblik het meest populair is.

Opmerkelijk is het betaalmodel dat VRT in dit kader voorstelt. De Vlaamse openbare omroep stelt zijn aanbod gratis ter beschikking voor zover het valt onder zijn opdracht als openbare omroep. Alleen de technische ontwikkelingskosten worden doorgerekend aan de gebruiker, meer bepaald via een eenmalige bijdrage bij het downloaden van de applicatie. De VRT zal een marktconforme prijs aanrekenen voor zogenaamde line extensions of commerciële afgeleiden van een programma. Haar afdeling Line Extensions werkt momenteel onder meer aan een applicatie voor “Dagelijkse kost”, een programma op Eén.

Bron: PUB

22:47 Gepost door luc de groot | luc de groot | media | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.