In veel Joodse scholen in Antwerpen wordt alle bloot geweerd. Over seks wordt niet gesproken, seksuele opvoeding is volstrekt taboe. Niet alleen in de lessen biologie wordt het lessenpakket bijgekleurd. Ook de handboeken van andere lessen worden aangepast aan wat de Joodse gemeenschap aanvaardbaar vindt.

Met de stift bewerkt
Blote armen of benen worden weggehaald, beelden of tekeningen van (half)naakte mensen worden met stiften op papiertjes verstopt. Zelfs woorden als paus of kerk worden weggestreept. Ook inhoudelijk worden er aanpassingen gedaan. Zo wordt er - net als in de radicaal evangelische scholen (zie krant van gisteren) - niets gezegd over de evolutietheorie.

In de ultraorthodoxe scholen worden de bestaande schoolboeken gebruikt, legt Michael Freilich uit, hoofdredacteur van het maandblad Joods Actueel. 'Die boeken bevatten beelden en teksten die niet stroken met de leefwereld van die ultraorthodoxe gelovigen.'

Freilich heeft het dan over seksuele voorlichting, tienerzwangerschappen of verkrachtingen. Maar ook kleinere, onschuldige zaken worden - in woord en beeld - uit de schoolboeken gehaald. Een meisje met blote armen, vrouwen in bikini, een oma die haar man een kus op de wang geeft. Allemaal wordt het met een grote zwarte viltstift gecensureerd.

joodsecensuur.jpgFysiek contact taboe
'Fysiek contact tussen man en vrouw is taboe', zegt Freilich. 'Dat is enkel voor in de privésfeer.' Ultraorthodoxe koppels lopen bijvoorbeeld nooit hand in hand over straat, en ze zullen elkaar nooit een kus geven als er iemand bij is, zelfs niet in het bijzijn van hun kinderen. 'Het moet preuts blijven', zegt Freilich. 'Die levenswijze willen ze ook in de schoolboeken doortrekken.'

Binnen de Joodse gemeenschap wordt die censuur verdedigd. 'Er zijn bij ons geen verkrachtingen, geen tienerzwangerschappen, geen seksueel overdraagbare aandoeningen', zegt Michael Freilich. Andere mensen binnen Joodse scholen zeggen bijna woordelijk hetzelfde. Allemaal verklaren ze dat door de strenge leer over seks en omgang tussen mannen en vrouwen of jongens en meisjes.

De ultraorthodoxe Joden maken volgens Michael Freilich 15 procent uit van de Joodse mensen in België. In Antwerpen is hun aandeel groter, daar zijn ze goed voor 30 procent van de Joodse bevolking. 'En hun aantal is gestaag aan het groeien', zegt Freilich. 'Omdat ze zeer veel kinderen hebben.'

Toch zijn niet alle Joodse scholen het met die censuur eens. De Tachkemonischool in Antwerpen - die wel erkend is door de Vlaamse regering - neemt afstand van de praktijken.'We passen geen enkele vorm van censuur toe', zegt directrice Elisabeth Adler.

Bron: DS Online